24.11.2017

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE” KONULU KONFERANS

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” günü dolayısıyla müftülüğümüzde konferans düzenlendi.

Zonguldak Müftülüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ortaklığında, Aile ve Dini Rehberlik Büromuzca 23 Kasım 2017 Perşembe günü Müftülüğümüz konferans salonunda program düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programa Kilimli Kaymakamı Hakan Özarslan, Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz, il Müftü Yardımcısı Kemal Türksoy, daire amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda Zonguldaklı katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hazırlamış olduğu sinevizyon gösteriminin ardından açılış konuşmasını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü A. Osman Yılmaz gerçekleştirdi. Zonguldak Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Vaizi Elif Dağdeviren tarafından verilen konferansın satır başları ise şöyle oldu: “Yüce Allah, Hz. Âdem ve Hz. Havva’yı yarattı, birini diğerinden değil, her ikisini de aynı özden, topraktan yarattı. Hem Kur’an-ı Kerim’de hem de Hz. Peygamber’in sahih hadis öğretilerinde kadın konusuna “Cinsiyet” başlığı altında değil, eşref-i mahlûk olan “insan” başlığı altında yer vermiştir. Çünkü hem Kur’an’ın hem de Hz. Peygamber’in muhatabı kadınıyla erkeğiyle “İNSAN”dır. Kur’an, insanlığın kadın tasavvurunu değiştiren bir kitaptır. İslam Peygamberin gerek Mekke gerekse Medine dönemleri; “KUL” olma bilincine aykırı bir şekilde kadın-erkek ayrımı yapan, kadını kadın olduğu için aşağılayan ve hor gören cahiliye ideolojisiyle mücadele olmuştur. Bu manada Hz. Peygamber’in kadın konusunda insanlığa verdiği mesaj şudur: “Kadınlar, erkeklerle beraber bir bütünü tamamlayan parçalardır.”

Âlemlere rahmet Hz. Peygamber’in getirdiği ve öğrettiği din cinsiyete değil insana odaklıdır. İnsanoğlu Rabbi karşısında ırk, dil ve renkleri sayesinde değer kazanmadıkları gibi cinsiyetleriyle de bir payeye erişemezler.

Veda haccında insanlığa nasihatte bulunan Hz. Peygamber, kadınlar hakkında Allah’tan korkun. Çünkü siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve Allah adını anarak (nikâh kıyarak) onları kendinize helal kıldınız, buyurmaktadır.

Bilindiği gibi kadın konusu ve kadına bakış, modern dünyada en önemli medeniyet kriteri addedilmektedir. Bu açıdan kadın konusunu inceler ve anlatırken toplumun ve kamunun bütün birimleriyle omuz omuza vererek çalışmalıyız.”

Düzenlenen program Kilimli Kaymakamı Özarslan’ın teşekkür konuşması ve çiçek takdimiyle son buluken, katılımcılara karanfil ve ikramda bulunuldu.