29.11.2017

İlçe Müftümüzün Mevlit Kandili mesajı

29 Kasım 2017 Çarşamba gününü 30 Kasım Perşembeye bağlayan gece Yüce Allah’ın bütün insanlığa Rahmet olarak gönderdiği Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in doğum günü olan Mevlid Kandilidir.

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerimde : “Allah, inananlara, kendi içlerinden onlara ayetlerini okuyan, onları temize çıkaran ve onlara Kitab’ı ve hikmeti öğreten bir elçi göndermekle iyilik yapmıştır. Oysa onlar önceleri apaçık şaşkınlık içinde idiler.”buyurur.
Efendimiz (s.a.v)’i bize en iyi biçimde tanıtan Kur’an, onun hayatını “yaşanabilir en güzel model” olarak takdim etmekte ve kendisini örnek almamızı istemektedir. Kur’an-ı Kerim’de “Andolsun, Allah'ın Resulünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır buyurularak Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in hayatı bizlere üsve-i hasene olarak takdim edilmiştir.

O’nu sevmek ve örnek almak; Hz. Peygamberi (s.a.v.) bütün yönleriyle tanımak, örnek hayatını ve ahlakını hayatımıza rehber yapmaktır.
Peygamberimizi sevmek demek onun sünnetine uymak ve sünnetini hayata geçirmektir.. Peygamberimiz (sav): “Sizden biriniz, beni anasından-babasından, çoluk çocuğundan ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe gerçek manada iman etmiş olmaz”. buyuruyor.

Rabbimizin rahmet yüklü mesajı Kur’an-ı Kerim’i ve âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamberimiz (sav)’in Sünnetini daha iyi anlamaya, bunun için de gönlümüzü Kur’an’a açmaya ve O’nun örnek hayatını ve ahlakını rehber edinmeye, bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

Zira Hz. Peygamber (s.a.v) Efendimiz hayatı boyunca bizlere dürüstlüğü, emanete riayeti, insan hak ve hukukuna saygılı olmayı, komşuluk ve akrabalık bağlarına riayet etmeyi, bütün insanlara yararlı olmayı tavsiye etmişlerdir. O sadece söylemiyle değil, yaşantısıyla da bütün bu konularda bizlere örnek olmuşlardır. Çünkü o bir şefkat ve rahmet peygamberidir.

Bir hadisi şeriflerinde:
“Ben lanet edici olarak gönderilmedim, sadece rahmet olarak gönderildim.”buyurmuştur.

Kur’an ve bütün ahlaki değerleri şahsında toplayan Hz. Peygamber (s.a.v), tüm insanlığa bir kurtuluş ve diriliş çağrısı yapmıştır. Mevlid Kandili ve diğer mübarek gün ve geceler, bu çağrıyı gönlümüzde, zihnimizde ve hayatımızda diri ve canlı tutmak adına fırsat günleridir.

Kandilin bütün insanlığa rahmet ve huzur getirmesini, insanlığın sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’i daha iyi tanımasına ve sevmesine vesile olmasını Cenabı Hak’tan dilerim.

Çaycuma İlçe Müftüsü
Mahmut ARCAKLIOĞLU