07.10.2020

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASIINI KUTLADI

İLÇE MÜFTÜMÜZ AYDIN BOSTANCI CAMİLER ve DİN GÖREVLİLERİ HAFTASINI KUTLADI

Kıymetli Kardeşlerim

Her yıl Ekim ayının ilk haftasında Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Müftülüklerimiz tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftasına ulaştık.Bu sene diğer senelerden farklı olarak covid-19 pandemisi ile ilgili alınan tedbirlerden dolayı etkinliklerimiz sosyal mesafe,maske ve temizlik kuralları çerçevesinde yapmaya çalışacağız.

Başkanlığımız 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftasının her yıl farklı bir konuyla işlerken 2020 yılında ki tema Cami ve İlim ekseninde olacak. İslam medeniyetinde camiler ve mescitler, Hz. Peygamber (s.a.s.) zamanından günümüze kadar hayatın ve toplumsal yaşamın merkezi olmuştur. Camiler ve mescitler diğer toplumsal fonksiyonlarının yanı sıra asrısaadetten günümüze kadar birer eğitim ve öğretim kurumu olma vasfını da taşımışlardır. Bu manada, Müslümanların ilk eğitim ve öğretim kurumunun camiler ve mescitler olduğunu söylemek mümkündür.. İlk gününden itibaren camiler ve mescitler, bir eğitim kurumu ve okul olma vasıflarını hep devam ettirmişlerdir. İslam’ın ulaştığı beldelere ilk önce camiler yapılmış, bu camiler de İslam’ın ve ilmin taşıyıcıları olmuşlardır. Ecdadımızın bu camilerin zahirini taşla bina; ruhunu ibadet ve ilimle imar ederken Allah Resulü’nden bize nakledilen şu hadiseyi örnek aldıklarını düşünüyoruz: “Bir gün evinden çıkıp mescide giden Hz. Peygamber (s.a.s.), orada halka olmuş iki toplulukla karşılaşmıştı. Bu halkaların birisinde bulunan kişiler, Kur’an okuyor ve Allah’a dua ediyorlardı. Diğer halkada olan kişiler ise ilim öğreniyor ve öğretiyorlardı. Allah Resulü Efendimiz bu manzara karşısında şöyle buyurdular: “Her biri hayır üzeredir. Şunlar Kur’an okuyor ve Allah’a dua ediyorlar; Allah dilerse onlara verir, dilerse vermez. Bunlar ise ilim öğreniyor ve ilim öğretiyorlar. Ben de muallim olarak gönderildim.” buyurdu ve onların halkasına katıldı. (İbn Mâce, Sünnet, 17; Dârimî, Mukaddime, 32.)

Sonuç olarak İslam medeniyetinde ilmin, eğitim ve öğretimin ana merkezi camilerdir. Daha sonra ortaya çıkan medrese gibi eğitim kurumları camilerden doğmuştur. Bu sebeple camilerin ilmî anlamda merkez olma vasfını yeniden ortaya çıkarmak veya devam ettirmek bütün Müslümanların görevidir. Zira Müslüman için cami, bir ibadet mekânı olduğu kadar aynı zamanda eğitim aldığı bir okuldur.Bu münasebet ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasının hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ediyor Kabenin şubeleri olan Camilerimize maddi,manevi katkıda bulup ahirete irtihal eden kardeşlerimize,toplumumuzun tüm kesimlerine dinimizin temel hakikatlerini en etkili,doğru ve yaygın bir biçimde anlatan rahmeti rahmana kavuşmuş hocalarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Din Görevlisi kardeşlerimin haftasını tebrik ediyorum.