25.03.2019

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA PROGRAMI

Zonguldak İl Müftülüğü tarafından Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfullah Karan’ın konuşmacı olarak katıldığı ”ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA” konulu Konferans düzenlendi.

19 Mart 2019 Salı günü Müftülüğümüz konferans salonunda gerçekleşen ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA konulu konferansa İl Müftüsü Rüstem CAN, İl Müftü Yardımcısı Bayram DANACI, İlçe Müftüleri, din görevlileri, öğrenciler ve Zonguldak halkı katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşması için kürsüye çıkan Müftü Can “Çanakkale ruhunun ne anlama geldiğini yavrularımıza gençlerimize öğreterek bunu yaşayarak aziz necip milletimize laik olabilmeyi nasip eylesin dedi”.

Müftü Can’ın konuşmasından sonra kürsüye gelen Prof Dr Seyfullah Kara Çanakkale Savaşı’ nın manevi dinamiğine değinerek, bu savaşın 1. Dünya Savaşı cepheleri içinde önemli bir rolü olduğunu, burada kazanılan zaferin Milli Mücadele’ye özgüven aşıladığını ve bu ruh ile Milli Mücadele’nin de başarıyla sonuçlandığını vurguladı. Kara, konuşmasında dönemin gazeteleri ve savaşa katılan komutanların hatıratından bilgiler paylaştı.

İslam ve Türk İslam tarihinde üç bedir Savaşı’nın yaşandığını dile getiren Kara, bunlardan birincisinin Hz. Peygamberin müşriklere karşı kazandığı zafer, ikincisi Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın Bizans’a karşı kazandığı ve Anadolu’nun Türklere yeni yurt olmasını sağlayan Malazgirt zaferi; üçüncüsünün de Çanakkale’ de sergilenen Milli Mücadele ruhu ile kazanılan Çanakkale zaferi olduğunun altını çizdi, bütün bu zaferleri kazandıran ruhun milletimizde var olduğu sürece Anadolu topraklarının hiçbir güç tarafından işgal edilemeyeceğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

Zonguldak İl Müftüsü Rüstem Can günün anısına Prof. Dr Seyfullah Karaya hediye takdim etti.