24.11.2022

Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması” konulu panel düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı bütün görevlileriyle ailenin korunması, güçlendirilmesi ve kadınlarımızın, çocuklarımızın ve yaşlılarımızın maruz kaldığı şiddet hadiselerinin son bulup yaşanmaması için etkili, sürekli ve somut önlemlerin alınması adına yapılacak çalışmalarda, bireysel ve kurumsal sorumluluğunu yerine getirme gayretiyle bir dizi etkinlik planlamıştır. Bunlardan biri de içerisinde Zonguldak’ın da olduğu 12 ilde panel programlarının gerçekleştirilmesidir.

Bu kapsamda Zonguldak İl Müftülüğümüzce Kur’an ve sünnet rehberliğinde “Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması” konulu panel 24 Kasım 2022 günü Zonguldak İl Müftülüğü konferans salonunda gerçekleşti.

Meveddet, sevginin tezahürü, sevgi duygusunun yerine getirilmesi; Sevgi ise bütün varlığın ortak dilidir

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın moderatörlüğünü İl Müftüsü Aşır Durgun yaptı. “İslam’da Ailenin Önemi” konulu sunumu gerçekleştiren Kocaeli İl Müftüsü Sinan Cihan, “Aile toprağa dikilen fidan gibidir. Önce zayıftır ve desteğe ihtiyacı vardır. Olgunlaşınca meyveler zarar görmesin, dalları kırılmasın diye ona destek veririz. İşte aile de böyle özenle kurulmalı ve korunmalıdır. Ayette belirtilen Meveddet kavramı bu noktada sevginin tezahür, sevgi duygusunun gereğinin yerine getirilmesdir. Sevgi ise bütün varlığın ortak dilidir. Dolayısıyla sevme imkanı bulan kişiler asla bu fırsatı kaçırmamalıdır. Zira bu fırsatı kaçıranlar sevilmeyi de kaybetmeye mahkumdur” dedi.

“Aile Bireylerinin Karşılıklı Hakları ve Sorumlulukları” konulu sunumu gerçekleştiren DİB Başkanlık Vaizi Hüseyin Derin ise konuşmasında “Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de üzerinde çokça durduğu ‘Ma’ruf’ kelimesi aile kuramında eşlerin karşılıklı hakları anlamına gelir. Söz konusu haktan daha fazla talepte bulunmak ise eşler arasında sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Tam bu noktada Allah’ın koyduğu sınırları aşmamak gerekir. Allah’ın rızasına uygun bir hayat sürmek, tevbe istiğfar etmek, helalleşmek gerekir ki bunlar da evliliğe günümüzün tabiriyle format atmak demektir” dedi.

Temeli sevgi olan aileler meydana getirmek tüm kurumlarımızın ortak görevidir

“Aileyi Koruma Konusunda Alınan Tedbirler ve Öneriler” konulu sunumu gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veli Köktürk ise kurumlar arası işbirliğine değinerek şunları dile getirdi. “Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması konusunda başarılı olmak için paydaş kurumların koordinasyon içerisinde hareket etmesi önemlidir. Bu bağlamda hazırlanan el broşürleri ve KADES uygulaması kurumların faaliyetleriyle tanıtımları yapılmıştır. Ayrıca Kadına el kalkmaz mottosuyla icra edilen faaliyetlerde müftülüklerimiz gereken desteği vermiştir, vermeye devam etmektedir. Tüm kurumlarımız ki bunlar; emniyet, jandarma, ASHM, müftülüklerimiz, yaptıkları sunumlarında ve faaliyetlerinde şiddete vurgu yapmadan temeli sevgi olan aileler meydana getirmek için yoğun gayret sarf etmektedir.

Program Zonguldak il müftüsü Aşır Durgun’un panelistlere hediye atkdim etmesiyle son buldu.